Vilje til å skape

Hva tenker Ola Tronrud om produksjon og fremtid

Hva har dere hos Tronrud Engineering AS gjort for å møte Industri 4.0?

– Det er i år 41 år siden vi startet opp og jeg har vært opptatt av å effektivisere siden den gang. Så hos oss har dette pågått veldig lenge, men det er klart at det nå skjer mye raskere, sier Ola Tronrud. Han forteller at de automatiserte mye av produksjonen allerede fra starten av. Utstyret den gang var mye mer primitivt, men at man i dag snakker om den digitale revolusjonen og Industri 4.0, så er ikke dette noe som plutselig har skjedd.

– Utviklingen har ikke kommet over natta, dette har skjedd over lengre tid. Vi gjør bare mer av det vi har gjort hele tiden, sier Tronrud.

Hva skal til for å bli bedre – SMART industri?

– Samarbeid mellom dyktige mennesker og lære av hverandre. Det er det som må til, men mest av alt må man ha vilje, sier Ola Tronrud. Myndighetene og skoleverket mener at det er kompetanse som må til for å bli dyktig, men det er ikke Tronrud nødvendigvis helt enig i.

– Kompetanse uten vilje skaper ingen ting, sier han. For å gjøre smarte ting må man ha en kombinasjon av kompetanse og vilje.

– Det er slike mennesker norsk industri trenger, sier Tronrud, og legger til at de må ha vilje til å skape noe lokalt i Norge, ikke outsource utvikling og produksjon.