av Jørn Wad

-Vi har virkelig mye å vise fram på SMART industri. Den som kommer innom vår stand, vil oppleve samarbeidet mellom robot og menneske. Det er en helt spesiell opplevelse, og de som forsøker, kommer ofte tilbake og kjøper flere av oss. Nye muligheter åpner seg for den som prøver!

Kristian Sortland fra Norsk Cobot Senter er en skikkelig entusiast. Om det kommer av at han virkelig KAN salg, eller om det er teknologientusiasmen som skinner igjennom, skal være usagt. Men sikkert er det i alle fall at han har en smittende latter, en evne til å begeistre som savner sidestykke, og at han har produkter som hjelper kundene hans å bli bedre. Slikt må det bli suksess av.

Kjell Sæther og Kristian Sortland fra Norsk Cobot Senter. Distributør for Universal Robots og OnRobot i Norge

Pandemistart

-Du vet, vi hadde ikke akkurat noen optimal start, smiler han. Sammen med kollegaen Kjell Sæther startet de nemlig opp Norsk Cobotsenter i begynnelsen av 2020, så forholdene lå ikke akkurat til rette for den braksuksessen de hadde håpet på. Begge har bakgrunn innenfor samme bransje, men var ikke fornøyd med arbeidsmetodikken på sin tidligere arbeidsplass, så de så for seg at mange kunder ville sette pris på en helt annen innfallsvinkel.

-Men hva er egentlig en Cobot?

Men det stopper ikke med dette: Disse maskinene er svært lette, hvilket betyr at du kan flytte dem rundt i et lokale, eller for den saks skyld frakte en med deg et annet sted, og programmere den på nytt – like enkelt som før, til å utføre helt andre oppgaver. Dermed får du en voldsom fleksibilitet i produksjonen din. Totalt er det på verdensbasis solgt 50 000 slike coboter.

Hjelper kunder

-Men hva med dem som kjenner seg usikre på slik programmering?

-Det er viktig å ikke kalle det for en robot, for da ser folk for seg digre maskiner som står inngjerdet av hensyn til ulykkesrisiko, og produserer ting på store fabrikker. Men dette er rett og slett en arm, som du enkelt kan programmere selv. Du flytter armen til en posisjon, forteller den hva den skal gjøre (gripe, slippe), flytter den til en annen posisjon, og forteller den hva den skal gjøre der. Du kan legge inn så mange operasjoner du bare vil. Når dette er gjort, har du sikret deg en automatisk arbeidende kollega som gjør alle de repeterende oppgavene som du selv måtte gjøre tidligere.

-Vi hjelper kundene fra A til Å. Vi har 15 systemintegratorer over hele landet som fungerer som forhandlere. Dette er for øvrig et produkt som er utviklet i Danmark, så vi har kort vei både til ekstra service om det skulle være behov for det, og til ytterligere ekspertise om det skulle bli påkrevet – noe som skjer svært sjelden.

Leverandøren vi representerer, heter Universal Robots, men vi tar selv både prosjekteringen og implementeringen av utstyret. Når vi så har gjennomført opplæringen, er det nesten ingen som har behov for ytterligere oppfølging, så de blir nærmest forbauset når vi ringer, fleiper han. Men når det er sagt, så er det ganske mange av kundene som ønsker seg flere coboter som gjør andre oppgaver når de først har fått «smaken» på hvordan de virker, og selv begynner å tenke gjennom hvordan en eller flere coboter kunne bidra til en enklere hverdag i deres bedrift.

-Faktisk hender det ofte at det er ansatte i bedriftene som kommer med ideer, fordi de har erfart hvor mye bedre arbeidsdagen deres har blitt etter at deres første cobot kom i hus. Og bedriftslederne er lutter øre, for med økt produksjonskapasitet kommer økt inntjening, og man kan også være leveringsdyktig på en helt annen måte enn tidligere, forklarer han.

Fra årets systemintegratormøte; Det Store Skyve! i Grimstad_

Seminar

-Hvordan har dere greid å spre budskapet om cobotene til dem som trenger å vite om det?

-Til nå har vi jo måttet ty til seminarer og samlinger, for det er nettopp kjennskap og kunnskap som er den beste salgsfremmende aktiviteten vi kan gjøre. Derfor er vi både glade for og spente på deltagelsen på SMART industri, for vi ser for oss at det vil kunne bidra vesentlig til at norsk industri virkelig får øynene opp for hvilke muligheter som ligger i disse maskinene.

Tenk bare hvilke muligheter som finnes i det enkle faktum at maskinen endrer arbeidsmåte dersom produktet ditt endrer seg! Enten det er kundekrav eller forskning og utvikling internt i bedriften som ligger til grunn, vil du umiddelbart kunne sette i gang en produksjon som har samme kapasitet som før. Alt du trenger å gjøre, er å reprogrammere cobotarmen, og det er som sagt så enkelt at du kan gjøre det selv. Ingen ekspertise vil være nødvendig, selv om vi har den tilgjengelig om du skulle stå fast.

Les også: Selvfølgelig er vi utstiller på SMART industri!

For i tillegg til effektivitet, ønsker vi også at kundene skal oppleve 100% trygghet for at investeringen deres skal bli en arbeidskollega de virkelig kan stole på og regne med, understreker han.

-Kan denne maskinen også arbeide uten tilsyn?

-Ja, slik sett er den helt lik sin fjerne slektning roboten, men likevel kan du ha full kontroll over den gjennom de innebyggede kontrollfunksjonene. Spesielt nå under pandemien har faktisk en del bedrifter blitt reddet av disse cobotene, fordi de har erstattet utenlandske arbeidstagere som ikke tok sjansen på å reise frem og tilbake, eller som ble fysisk forhindret fra det.

Det har også medført en holdningsendring hos mange industriledere: I et høykostland som Norge er det ganske sikkert at vi kommer til å se en sterkere satsing på cobot-armer i tiden som kommer, understreker han.

Kjell Sæther, Jim Rimer Andersen (Kawasaki Robotics) og Kristian Sortland

Større

-Men hva vil du si til dem som ønsker seg en skikkelig storebror til cobotarmen?

-Da har jeg faktisk skikkelig gode nyheter, for vi har nylig dratt i land agenturet for Kawasaki roboter for Norge, og det betyr at vi nå er en totalleverandør på dette feltet. Ingen oppgave for liten, men heller ingen for stor etter dette, sier han smilende:

Nå kan vi levere hele spekteret av maskiner for økt automatisering av produksjonen i norsk industri, og jeg er ganske sikker på at både pandemien, den økte digitaliseringen i samfunnet og ikke minst behovet for å senke produksjonskostnadene i et høykostland som Norge vil være viktig.

Det er sannsynlig at norsk industri vil satse mye på å holde produksjonen sin her i landet, og da vil svaret være en eller annen form for automatisert produksjon koblet sammen med bedriftens egen know how og interne kompetanse. Og vi er her for å hjelpe til med denne utviklingen, understreker han.

Vi sees på SMART industri 23.-25. mai 2022 – Norges Varemesse i Lillestrøm

NOVA Spektrum, tidligere Norges Varemesse