Norsk Cobot Senter har markert seg som en viktig aktør innen robotisering og automatisering. De hadde stand på SMART industri-messen i 2022, med stor suksess. Grunnleggerne Kristian Sortland og Kjell Sæther, etablerte senteret i 2020 med mål om å vise bedrifter hvordan de kan bli konkurransedyktige, i en tid hvor produksjon flyttes til utlandet.

Les videre og finn hvorfor Norsk Cobot Senter mener SMART industri-messen er den viktigste arenaen for bedrifter som ønsker utvikling og økt konkurransefortrinn.

Norsk Cobot Senter er et senter som består av 15 automasjonsselskaper. De spisser seg hovedsakelig inn mot samarbeidene robotikk, med kunnskap, erfaring og kompetanse innen automasjon. Med svært god nasjonal dekning, tilbyr gode løsninger til produksjonsbedrifter over hele landet.

De besøker produksjonsbedrifter for å fortelle hva de kan automatisere og går i tet for å åpne den norske måten å tenke på ved hjelp av coboter- og roboter fra blant annet Kawasaki.

Til informasjon så er cobot en maskin som jobber sammen med mennesker, mens roboter jobber med fysisk avgrensning eller inngjerding.

Bildet fra SMART industri-messen og hele gjengen til Norsk Cobot Senter.

Teknologi som inspirerer

Produksjonsbedrifter trenger å se hvordan de kan bli konkurransedyktige og det fikk de på messen til SMART industri. Dette unge og unike selskapet viste frem en fullspekket stand med teknologi som inspirerte og skapte den store wow-effekten.

Vi møtte Kristian Sortland i en hektisk tid. Han kunne fortelle at grunnen til deres suksess på SMART industri-messen, var først og fremst at de hadde en levende stand. De viste frem roboter i aksjon.

– «Besøkende fikk førstehåndsinformasjon, samt se hvor enkel disse maskinene kan styres. Det at du kan jobbe side om side med coboter, forenkler arbeidshverdagen. Robotisering og automasjon spiller en avgjørende rolle for utvikling og bevaring av norske produksjonsbedrifter», sier Sortland.  

– «Effektiviteten, nøyaktigheten og ikke minst lønnsomheten øker på sikt. Det er en investering for å oppnå gode resultater», forteller han videre.

Evalueringen fra SMART industri-messen vister at 91% av besøkende hadde et positivt inntrykk av SMART industri-messen og hele 85 % av utstillerne var fornøyde med kvaliteten på de besøkende.

Roboter vises frem på SMART industri-messen
Bildet fra SMART industri-messen hvor Norsk Cobot Senter viste frem coboter og roboter.

Roboter + menneske = fremtiden

Norsk Cobot Senter jobber kun kommersielt. De er en fullverdig robot- og cobot-leverandør og har et stort nettverk av forhandlere, som er robotspesialister. Forhandlernettverket er i konstant utvikling. Disse systemoperatørene samarbeider og de stilte også med egne stands under forrige messe, noe som var med på å skape verdifull oppmerksomhet og synergier på tvers.

Vi spurte Sortland hva som er viktig for bedrifter med hensyn til robotisering: 

– «Det viktigste for bedrifter er trygghet med at denne investeringen fungerer i egen bedrift. Samt at brukergrensesnittet er enkelt nok til at bedriften kan ta eierskap til egen automasjon i bedriften, uten å investere i nye fagarbeidere. Vi fikk vist dette frem på messen – noe som var viktig for oss», sier Sortland. 

SMART industri-messen er en ideell arena for nettverksbygging. Bedrifter har mulighet til å møte andre aktører innenfor industrien, inkludert leverandører, samarbeidspartnere og konkurrenter.

Les også: Nyheter og trender innen smart industri

Rekruttering til teknologibransjen

Kristian Sortland har en genuin interesse og entusiasme for næringslivet og spesielt for at produksjonsbedrifter skal lykkes. I mars 2022 var han med på åpningen av Kompetansesenteret for robotteknologi med næringsminister Jan Christian Vestre.

Formålet med dette er å utdanne flere fagpersoner innen robotteknologi. 

Næringsminister Jan Christian Vestre og Kristian Sortland.

Til SMART industri-messen inviteres elever og lærere for lære mer om den teknologiske utviklingen og smart teknologi. Og i samarbeid med Fagskolen i Viken, K-Tech og Kongsberg videregående skole er det eget opplegg for å vise veien til høyere yrkesfaglig utdanning. Praktisk kompetanse er gull verdt!

Effekten av messedeltagelsen

En av de viktigste fordelene ved å delta på SMART industri-messen er muligheten til å skaffe nye kunder. Messen tiltrekker seg et bredt spekter av besøkende. Disse potensielle kundene er interessert i å utforske nye muligheter for sin bedrift, derfor er muligheten for å kunne knytte kontakt på tvers viktig. 

Vi spurte Kristian Sortland om hvilken effekt de hadde av messedeltagelsen. Han kunne fortelle at Norsk Cobot Senters deltagelse på SMART industri-messen viste seg å gi gode effekter. Det var full trøkk på standen og de genererte mange nye leads. 

I tillegg fikk Norsk Cobot Senter økt synlighet i markedet også etter messedeltagelsen. De merket en økt interesse fra kunder og konkurrenter. Norsk Cobot Senter har markert seg i markedet, hvor de samler teknologi i et senter for å tilby enkel og trygg automasjon for alle. 

Les også: Oppdag de utallige mulighetene ved å bli utstiller

SMART industri-messen har innført en Lead scanner. Denne scanneren gjør at alle besøkende og utstillere enkelt kan knytte kontakt og samarbeide i ettertid av messen.

Bildet viser standen til Norsk Cobot Senter på SMART industri-messen.

Tips til deg som vil stille ut

På SMART industri-messen kommer næringsdrivende som ønsker å se muligheter innen teknologi for egen bedrift. I tillegg er det flere som ønsker nettverksbygging og skape synergier på tvers, noe som spesielt kan være viktig for utstillere.

Derfor spurte vi Kristian Sortland om han hadde noen konkrete tips til bedrifter som ønsker å stille ut på SMART industri-messen:

– «Det må bli å vise frem mye produkter. De som er på messe, ønsker å se og gjerne ta på produktene. Vi valgte i tillegg til mange maskiner, å ta med oss våre forhandlere. Vi valgte å stå side om side dem under messedagene. Så samarbeid med andre bedrifter kan være spennend, sier Sortland.

Videre sier han; – «lag gjerne en levende stand, men mye lys gav oss god oppmerksomhet inne på messen. Benytt dedikerte og aktive selgere som snakker til de besøkende. Da vil du kunne oppnå suksess ved å stille ut på SMART industri messen».

Les også: Velkommen til SMART industri-messen

Avslutningsvis takker vi Norsk Cobot Senter og spesielt Kristian Sortland for at vi fikk anledning til å intervjue ham.

Faktaboks om SMART industri-messen:

  • Maskingrossisternes Forening inviterer til messedager 6. – 8. mai 2025, på NOVA Spektrum i Lillestrøm.
  • Dette er den nasjonale møteplassen for industri- og produksjonsbedrifter i Norge.
  • Utstyrsleverandører, produsenter og produkteiere samles og viser fremtidens teknologi, produkter og løsninger. 
  • Fokusområder for 2025 vil være innovasjon, bærekraft, digitalisering og automasjon.

Ønsker du å bli utstiller på SMART industri?

Navn(Påkrevd)