Elever på Bryne videregående skole får opplæring på fire flunke nye CNC-maskiner. Det er mulig takket være et godt samarbeid mellom OFIR og 33 CNC-bedrifter på Jæren.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
Skoleåret 2024/25 startet ekstra godt på Bryne videregående skole. Spesielt for lærere og elever på VG2 industriteknologi, med fordypning i CNC. De gikk inn i skoleåret med fire nye maskiner i en allerede godt oppdatert utstyrspark.
To maskiner fra Mazak og to fra DMG Mori.
Investeringen med en ramme på 6,9 millioner kroner har kommet i stand gjennom et spleiselag mellom 33 CNC-bedrifter på Jæren, organisert av OFIR – Opplæringskontoret for industrifag i Rogaland.
– Fantastisk! Det er veldig bra for våre elever at de får opplæring på så nytt og flott utstyr. En kjempefordel i undervisningen. Det er flott for oss som skole å ha et næringsliv med bedrifter så tett på at vi faktisk får hjelp til å kunne gi opplæring på så gode maskiner og oppdatert teknologi, sier avdelingsleder for teknologi- og industrifag Rita Varhaug Grimstad på Bryne videregående skole.
Skolen og utdanningstilbudet på teknologi- og industrifag står svært sterkt i området, og setter søknadsrekorder nær sagt hvert år.
Les også: Den viktigste arenaen for industribedrifter
Det er ikke første gang OFIR og bedriftene på Jæren sørger for nye maskiner til elevene. Det er faktisk tredje gang det skjer.
Spleiser på nye maskiner
– Første gang i 2006. Deretter i 2016-2017. Nå har Bryne videregående fått fire nye maskiner. Prosjektene har sikret bedriftene oppdaterte lærlinger fra en skole som har topp moderne utstyr og lærer som følger med i den teknologiske utviklingen innen denne bransjen, sier daglig leder Ove Johan Aklestad i OFIR.
De fire maskinene som har blitt skiftet ut har gjennom en avtale med Rogaland fylkeskommune blitt til Gand og Dalane videregående skoler, og bidrar til at også elever der har fått et bedre undervisningstilbud.
–
Fra 6. til 8. mai 2025 samles industrien på NOVA Spektrum i Lillestrøm til messe med utstillinger, konferanser, kurs og nettverksbygging. Les mer om den største møteplassen for norsk industri. Velkommen til SMART industri – den fremste nasjonale møteplassen for industri og produksjon i Norge.
De nye maskinene på Bryne videregående er henholdsvis Mazak Quick Turn 200MY med SmoothG styring og DMG MORI Vertical Milling Center M1. Sistnevnte markerer i seg selv et viktig skifte. Tradisjonelt har Jæren vært “Mazak-land” blant maskineringsbedriftene. Etterhvert har flere bedrifter tatt i bruk Okuma, og noen har DMG Mori i maskinparken. Det mener Aklestad er riktig at det avspeiles i utstyret elevene får opplæring på før de skal ut i lære.
– For å få alle bedriftene med på en finansieringspakke på nye maskiner må vi tilfredsstille alle interesser. Dette er topp moderne maskiner og fullskalautstyr med siste generasjon styringssystemer, sier han.
– Har leverandørene av maskinene gitt så gode priser at de også er å anse som bidragsytere i spleiselaget?
– Ja, absolutt. Med dagens valutasituasjon er det hardt å gi gode priser i norske kroner når man kjøper i Euro. Vi har hatt friske diskusjoner med leverandørene, og de har kommet oss godt i møte, sier han.
Elever lærer på nye maskiner
– Får elevene utbytte av opplæring på så topp oppdaterte maskiner? De skal jo tross alt først og fremst lære grunnleggende maskinering…?
– Absolutt! Dette er akkurat de samme maskinene og styringene de vil møte som lærlinger ute i bedriftene. Med opplæring på fullskalautstyr som dette kommer de inn som lærlinger der de fra dag én kjenner utstyret, og allerede har laget deler på det. Da er de veldig fort oppe og går produksjonsmessig. Alle tilbakemeldinger fra medlemsbedriftene i opplæringskontoret tilsier at dette er en suksess. Nytt utstyr er også bra for rekrutteringen til utdanningen. Det er sterk konkurranse om å komme inn på fordypning i CNC på VG2 Industriteknologi på Bryne, sier Ove Johan Aklestad.
Glenn Bø er faglærer på VG2 industriteknologi på Bryne videregående skole. Han har selv jobbet mer enn ti år i industrien, og har stått mange timer ved CNC-maskiner gjennom årene.
Han er strålende fornøyd med den siste tilveksten i maskinparken, med maskiner han selv kjenner fra industrien.
Ulike styringssystemer
– Utrolig bra å gå over til å bli lærer og få jobbe med samme type maskiner. Det er en stor verdi for opplæringen. Elevene får et godt utbytte av opplæringen, og bedriftene får ut lærlinger som kjenner utstyret. Oppdatert og aktuelt utstyr var en viktig faktor da jeg bestemte meg for å bli lærer. Disse nye maskinene bekrefter det, sier Bø.
– Maskinene fungerer vel stort sett likt uansett merke. Men styringssystemene på Mazak, Okuma og DMG Mori er ganske forskjellige. Litt som forskjellene mellom Mac og Windows, sies det. Hvordan fungerer det i undervisningen?
– Det er en ganske god sammenligning på forskjellene. Vi programmerer i X-, Y- og Z-akser. Koordinatene er like, men det er store forskjeller på hvordan man skal bla i menyer og hva man skal trykke på for å få det inn styringen. Det er viktig at vi klarer å vise elevene at det finnes forskjellige ting. Folk liker forskjellige ting, men det er viktig å kunne bruke det uansett system, sier Glenn Bø.
OFIR har i år 1015 aktive lærekontrakter. Dette er de fire mest populære fagene:
- 190 Industrimontører
- 176 Industrimekanikere
- 112 CNC operatører
- 91 Logistikkoperatører
– 557 lærekontrakter har blitt inngått i 2024. Det er all time high hos oss i OFIR, sier Ove Johan Aklestad.
SMART Industri
På messa SMART Industri 2025 i mai vil maskin- og utstyrsleverandører innen mekanisk og trebearbeidende industri vise det nyeste i maskiner og styringssystemer i maskinering, sveising, automasjon og øvrig teknologi i industrien.
Utstillere får møte ledere og nøkkelpersoner fra ulike deler av næringslivet.
Her blir det også arrangert en dedikert ungdomsdag for å styrke rekrutteringen, der bedrifter får møte potensielle arbeidstakere samt fagfolk i utdanningssystemet.
Les også om SMART industri som vokser i rekordfart.