Åpningstider: Tirs 10.00 – 18.00 | Ons 10.00 – 17.00 | Tors 10.00 – 18.00
Stein Arthur Vigre og en Mazak Integrex i-500 AM

Fremtidsmaskinen hos Årdal – både AM og CNC i hybrid

Denne Mazak-en inneholder en viktig del av fremtiden hos Årdal Maskinering. Maskinen er den første i sitt slag som både kan legge legge på materiale med AM og deretter maskinere det ned med CNC og presise toleranser. Er det til å stole på, da? Bli med “inn” i Årdals hybridmaskin.

Tekst og foto: Jørn Søderholm

– Dette er nytt og ukjent for mange. Men det gjør en stor forskjell. Nærmest revolusjonerende, vil jeg si. Spesielt med tanke på bærekraftsperspektivet. At man kan reparere i stedet for å lage nytt, og samtidig beholde preisjonen og toleransene som i nye deler. Det er nesten magisk.

På NOVA Spektrum i Lillestrøm samles industrien til messe med utstillinger, konferanser, kurs og nettverksbygging. Les mer om den største møteplassen for Norsk industri, 6. til 8. mai 2025: Velkommen til SMART industri – den fremste nasjonale møteplassen for industri og produksjon i Norge.

CNC- og AM-operatør Stein Arthur Vigre hos Årdal Maskinering AS.
CNC- og AM-operatør Stein Arthur Vigre hos Årdal Maskinering AS. AM-hodet t.h. er den store forskjellen på hybridmaskinen og en vanlig CNC-maskin på samme størrelse.

Frode Hegle er innflyttet til Jæren. I likhet med «innfødte» jærbuer flest har han ikke for vane å slenge rundt seg med store ord og svulstige floskler. Men når det blir snakk om denne maskinen er det ganske lett å se entusiasmen under den sindige overflaten.

Han er kvalitets- og HMS-leder hos Årdal Maskinering AS, lokalisert i Nærbø på Jæren.

Frode Hegle og Stein Arthur Vigre i Årdal Maskinering AS
Årdal Maskinering AS har god oversikt over mulighetene med kombinasjon av AM og CNC. Ikke minst takket være Frode Hegle og Stein Arthur Vigre.

Mazak hybrid med CNC og AM

Maskinen er en Mazak Integrex i-500 AM. Legg merke til de to siste bokstavene. Med fotavtrykk som en leilighet i en bygård, ytre mål som fyller 57 kubikkmeter og lakkert i sort og “Ferrari-rødt” er den lett å legge merke til i produksjonshallen hos Årdal Maskinering.

Men det heftige utvendige utseendet blekner mot det innvendige og mulighetene den innebygde teknologien gir.

At AM står for Additiv Manufacturing har du antakelig regnet ut. Eller “metall-3D-print”, som det populært og noe upresist kalles.

Ja, det vil si at denne maskinen både kan legge på materiale med AM og deretter maskinere det ned til riktig form og dimensjon med 5-akset CNC. Og det med den største kapasitet i emnestørrelser Mazak kan by på.

Når operatør Stein Arthur Vigre åpner den store Mazak-maskinen ser det ikke så spesielt ut. Joa, en 5-akse CNC-maskin på størrelse med en byleilighet er imponerende i seg selv. I toppen av det mildt sagt voluminøse kammeret sitter laserhodet til AM-en. Men selv når Vigre kjører ned laserhodet til glede for fotografen ser det nesten litt stusslig ut, tatt i betraktning hva man kan få til med denne maskinen.

Lage komplekse former med betydelig minde materialforbruk enn konvensjonell maskinering, for å nevne ett eksempel. Eller legge på nytt materiale og dermed reparere ellers utslitte deler, for å nevne et annet.

Les også om SMART industri som vokser i rekordfart.

Demo: Materiale lagt på.
En demonstrasjon av materiale lagt utenpå.

Reparerer i stedet for å lage nytt

– Vi fikk maskinen i hus i 2019. Kort tid etterpå kom koronaen. Det forhindret oss i å få folk opp fra Japan og England for å klargjøre AM-delen av maskinen og gi oss opplæring. Maskinen ble derfor starten brukt til vanlig maskinering. Siden midt i 2023 har vi fått kjørt reelle reparasjons-caser for kunder. Det har vært svært interessant å komme i gang med det og vise hva som faktisk er mulig, sier Hegle.

Årdal Maskinering AS var først i verden med å få levert en AM-versjon av Integrex i-500, med både additiv manufacturing og 5-akset CNC-maskinering.

Når man er først på banen med ny teknologi, så må man regne med en fase der både kunder og konkurrenter – og kan hende enkelte egne ansatte – er skeptiske til dette nye. Årdal Maskinering AS har et rykte for å være tidlig ute med teknologi, og er dermed kjent med den mekanismen. Så også i dette tilfellet.

– De fleste i bransjen har fått med seg at AM finnes, og sånn cirka hvordan det virker. Men det er ukjent for mange. Folk kjenner lite til det. Da er det naturlig at man lurer på om det vil holde. Er det til å stole på, når det kommer til stykket? Det er et helt legitimt spørsmål, sier Hegle.

Les også: Nye forskningsfunn og trender innen smart industri

Frode Hegle, kvalitets- og HMS-leder i Årdal Maskinering AS.
Frode Hegle, kvalitets- og HMS-leder i Årdal Maskinering AS.

Hans oppgave som kvalitetsleder er å bevise at det er til å stole på.

– Vi begynner å få på plass prosessbeskrivelser, prosesskontroller, prosedyrer og valideringskontroller som gjør AM til et godt alternativ i de fleste applikasjoner. Vi kan også bevise gjennom materialtester at det pålagte materialet er til å stole på, sier han.

AM-teknologien gjør det mulig både å bygge komplekse geometriske former og å legge på relevant coating.

Belegg med Iconel 718

Den ferskeste testen på dette ble faktisk fullført den samme dagen i slutten av september som vi besøkte Årdal Maskinering. En ball housing – kuleventil – i Super Duplex rustfritt stål hadde fått noen riper i overflaten som forårsaket lekkasje. Ventilen ble brukt i en installasjon offshore, med dertil hørende krav til presisjon. Normalt hadde den ventilen vært å kassere og skifte ut med en ny ventil. I stedet kunne Årdal Maskinering reparere ventilen, og dermed spare både kostnader og materialer.

– Vi kunne også gjøre den ny-reparerte ventilen sterkere ved å legge på Inconel 718 på utsiden, opplyser Frode Hegle.

Vi får vise delen på bilder i denne artikkelen, men vi får ikke avsløre ytterligere detaljer om verken kunden eller installasjonen ventilen hører hjemme i.

Reparasjon: Materiale lagt utenpå
Denne delen var slitt og skulle vært kastet. Med AM og CNC er den reparert til fullgod, opprinnelig stand. Og litt til…

Takket være den nye hybridmaskinen er Årdal Maskinering AS i gang med å utvikle en ny løsning for Kverneland, en tradisjonsrik og fremtidsrettet produsent av landbruksutstyr i nabolaget. Et verktøy til utstansing av deler i oppvarmet metall holder normalt ca 40 000 sykluser, som tar fire dager å utføre. Deretter må verktøyet kastes.

I et prosjekt der Årdal Maskinering og en doktorgradskandiat jobber sammen er målet å etablere en prosess der den nedslitte delen av verktøyet bygges opp igjen med AM.

– Test av de første delene vi leverte viste mindre slitasje enn originalverktøyet. Det viser at AM-reparasjonen faktisk holder bedre. Dette er et utviklingsprosjekt i tidlig fase, med potensielt mange typer deler vi kan reparere på. Her snakker man virkelig om bærekraft i praksis.

– Hvorfor er dette viktig for dere?

Demo: Gjenger bygget på
Skadede gjenger kan gjenoppbygges med AM.

Bærekraft i praksis

– Flere grunner. For det første ønsker vi å jobbe med bærekraft i praksis, både for oss selv og våre kunder. Dette er en måte å redusere forbruk av både materialer og energi. For det andre er innovasjonen viktig i seg selv. Vi må henge med i svingene. Vi ønsker å være fremst på teknologi, ikke sakke akterut. Dessuten er det bra for rekruttering.

– Jaha, hvordan det..?

– Å jobbe så frampå med teknologi er interessant og utviklende for operatørene. Folk ser at vi satser på ny teknologi, og at de får jobbe med det hos oss. Det vil si at CNC-operatører får utvikle seg på nye områder, sier Hegle.

Produksjonshallen hos Årdal Maskingering AS, Nærbø.
Produksjonshallen hos Årdal Maskinering AS, Nærbø.

Pr i dag går AM-maskinen i to skift og med to operatører. Enn så lenge tar AM-arbeid bare deler av kapasiteten på maskinen.

– Vi gjør fortsatt en god del maskinering av ordinære deler, men det tar seg gradvis opp. Vi har stadig kunder innom på besøk som nysgjerrige på metoden, og synes det er en spennende vei inn i fremtiden. Ønsket om å reparere i stedet for å lage nytt er sterkt hos mange kunder. Men det handler mye om å overbevise alle involverte om at de må få reparasjoner inn i sine spesifikasjoner og prosedyrer. Derfor er det viktig for oss å bevise at reparasjoner er like godt som å lage nytt. Eller bedre, legger han til.

Enn så lenge er det reprasjonsaspektet ved AM som har vakt den største interessen, samt muligheten til å belegge deler med et annet materiale for å gjøre det mer motstandsdyktig. Men også muligheten til å legge til materiale i produksjon av nye deler begynner å få momentum, som et godt alternativ til å maskinere ned fra et større emne.

AM-hodet i Mazak Integrex i-500 AM hos Årdal Maskinering AS
AM-hodet i Mazak Integrex i-500 AM hos Årdal Maskinering AS
Stein Arthur Vigre, operatør hos Årdal Maskinering AS.
Stein Arthur Vigre er operatør hos Årdal Maskingering AS.
AM + CNC = nye muligheter
Kombinasjonen av AM (additiv manufacturing) og CNC gir helt nye muligheter.

Bygge på gjenger

– Det koster penger gjennom maskintid og miljøbelastning gjennom sløsing med materialet. Vi vil heller begynne på et smalere emne og heller bygge opp eksempelvis gjenger og andre komponenter. Når materialtester har dokumentert at styrkekravene er oppfylt er det en spennende og fremtidsrettet mulighet, sier han.

DNV publiserte i slutten av 2022 en oppdatert standard for additiv manufacturing. Slike uavhengige standarder er viktig dokumentasjon for både produksjonsbedrifter som Årdal Maskinering AS og for kundene som får laget deler. Nå venter Frode Hegle, operatør Stein Arthur Vigre og resten av gjengen i Årdal Maskinering AS på en DNV-standard for reparasjoner.

Maskinering, AM og annen produksjonsteknologi står i sentrum når industriens aktører møtes til messa SMART industri i mai 2025.

Her vil utstillere vise sin nyeste teknologi, og dele fersk kunnskap og nye erfaringer. Leverandører av teknolgi på dette området oppfordres til å melde seg som utstiller snarest, mens det ennå er ledig plass på messa.


Les om SMART industri, den fremste møteplassen for Norsk industri og produksjon i Norge.

Leif Roger Torgersen

Selger
Smart industri

Ønsker du å bli utstiller
på SMART industri 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.