Åpningstider: Tirs 10.00 – 18.00 | Ons 10.00 – 17.00 | Tors 10.00 – 18.00
Lothepus´ stavkirke dekorert med utskjæringer fra Drageboden

Lager treskjæring til Lothepus´ stavkirke med egen CNC-løsning

Hjemme på gården i Kaupanger driver Fred Ivar Falk Husum og Sondre Walsvik Drageboden AS. De har hendene fulle med utskjæringer i tre til et nytt bygg i stavkirkestil på Lothepus´ store prosjekt i Odda. Utskjæringer inspirert av 1 000 år med tradisjoner skjæres ut med 3D og CNC. Maskinene har de to pønsket ut og bygget selv – inkludert en helt ny og spesialbygget søylefres.

Tekst, foto og video: Jørn Søderholm

Har du sett Lothepus camping på TV2? Da har du kanskje fått med deg stavkirken som er under bygging på det store campingplassprosjektet TV-profilen Leif Einar Lothe jobber med i Odda.

Eller “stavkirke” får vi kanskje si i anførselstegn, siden det strengt tatt er verken en kirke i kristen forstand eller en stavkirke i konstruksjonsmessig forstand.

Utskjæringer fra stavkirker og norrøn mytologi

Men et staselig bygg er det uansett. Ikke minst takket være en særdels omfattende og omfangsrik utvendig dekor med utskjæringer i tre, tungt inspirert av både gamle stavkirker og norrøn mytologi.

Den dekoren er det Drageboden AS som står for. Et lite firma med to ansatte og innleid ekstrahjelp når det trengs. Firmaet holder til på en anonym gård i Kaupanger ved Sogndal, og driver nå produksjon av heftige utskjæringer i grovt treverk i stor skala.

Les også om SMART industri, den fremste møteplassen for Norsk industri og produksjon i Norge. Hold av dato for messen som kommer i 2025.

Dato: [6.- 8. mai 2025] 
Sted: [SMART industri, NOVA Spektrum i Lillestrøm] 

Rigger til utskjæringer i CNC-maskin hos Drageboden.
Fred Ivar Falck Husum (t.h.) fra Kaupanger og Boichenko Sherhii fra Ukraina rigger til neste utskjæring i Avid CNC-maskinen hos Drageboden AS.

– Drageboden begynte med tretopphytteprosjektet Ramnereiret, bygget i skogen ovenfor gården. Det fikk vi en god del oppmerksomhet for. Så kom Leif Einar og ville ha oss til å lage dekoren til prosjektetet i Odda. Det har blitt en kjempejobb for oss som tar all kapasitet. Utrolig moro å få være med på et sånt prosjekt, sier Fred Ivar Falck Husum.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Musikken i videoen over er den ferske låta Einauges Auge, nylig utgitt. Her er låta på Spotify.
Melodi: Fred Ivar Falck Husum og Ådne Lyngstad Nilsen
Tekst: Sindre Sverdrup Strand
Produksjon og miks: Ådne Lyngstad Nilsen
Musikere: Karoline Dahl Gullberg (vokal), John Stenersen (nøkkelharpe), Ådne Lyngstad Nilsen (vokal, perkusjon og øvrige instrument), Fred Ivar Falck Husum (gitar) samt Fred Ivar Falck Husum, Hallvard Egelandsdal Husum, Jardar Falck Husum og Sondre Walsvik (brølekor)

Dragehoder i 3D og CNC

Utskjæringene produseres på løpende bånd i Dragebodens verksted på gården hjemme hos Fred Ivar. Og her snakker vi moderne produksjon der utskjæringene freses ut identisk i CNC-maskiner og 3D-modeller. Fred Ivar har laget 3D-modellene ut fra 2D tegninger, også de tegnet av ham selv og godkjent av oppdragsgiveren.

Det betyr vel at Fred Ivar har en bakgrunn fra industri, 3D-modellering eller kanskje som en ekstra kreativ tømrer?

På ingen måte. Han er derimot tatovør, med over 20 års erfaring med kroppslig utsmykking. Etter oppstarten av Drageboden AS har virksomheten med utskjæringer tatt det meste av tiden, med tatoveringer litt mer “i baksetet”.

Les også: Nye forskningsfunn og trender innen smart industri

Fred Ivar ved tegnebrettet
Fred Ivar ved tegnebrettet der 2D ideer blir 3D modeller.

Ikke bare har Fred Ivar tegnet hver eneste strek og modellert det hele i CAD. Han har også pønsket ut mye av maskinparken, og bygget det sammen med makker Sondre Walsvik.

Sondre Walsvik (t.v.) og Fred Ivar Falck Husum i Drageboden AS.
Sondre Walsvik (t.v.) og Fred Ivar Falck Husum i Drageboden AS.

Den første fresen – navngitt “Dragefresen” ble uttenkt og bygget fra grunnen av hjemme på låven til prosjektet med Ramnereiret. Delene kom fra her og der, satt sammen med kunnskap Fred Ivar og Sondre greide å kare til seg. Praktisk sans og en sterk “teknisk grunnholdning” hjelper godt i en sånn prosess.

– Vi hadde ikke allverden av penger å bruke på det, og vi trengte en maskin med stor arbeidsflate. Dragefresen fikk vi til å virke godt, sier Fred Ivar.

Dragefresen hos Drageboden
Dragefresen, den første CNC-maskinen hos Drageboden.

CNC-bord og søylefres

Bordet på den hjemmebygde Dragefresen måler gode 1200 x 3500 mm. Så godt virket fresen at den fikk kjørt seg 6 000 timer på prosjektet med tretopphytta.

Da Lotehpus og “stavkirka” kom inn i bildet måtte Fred Ivar og gjengen i Drageboden tenke nytt. Dragefresen fikk en oppgradering og utvikling, og det ble i tillegg kjøpt inn en ny, ferdig maskin. Det ble en amerikansk Avid CNC med arbeidsflate på hele 1800 x 8500 mm.

Da vi besøkte Drageboden i høst var gutta i innspurten på ferdigstilling av maskin nummer tre på låven. Også her måtte tenkehetta tas på, og den tekniske kreativiteten ble strukket til ytterpunktet. Resultatet er en søylefres som det kun finnes én av på denne jord, og den står i Kaupanger.

Egenutviklet søylefres
Her skal Fred Ivar og gutta i Drageboden frese intrikate utskjæringer i søyler utover vinteren og våren.

– Et prosjekt som dette bygge i Odda krever søyler med gode utskjæringer. Det kan man ikke akkurat lage i en dreiebenk, og det er ikke mulig å kjøpe en sånn maskin innenfor budsjettene i min verden. Da måtte vi lage den selv, sier Fred Ivar.

Dreiebenk på høykant

Midt i maskinrommet tårner den nye søylefresen. Noe av mekanismen minner om en dreiebenk på høykant, med en innvendig heis der fresehodet holder til. Vi får vise noe av det, men Fred Ivar er ikke så lysten på å vise frem alle detaljer. Ferdigfreste søyler som kommer ut av maskinen viser han derimot fram med stolthet.

På gården har han også satt opp sitt eget minisagbruk og hjemmebygde tørkeovner. Til grove utskjæringer i tre som skal holde stand utendørs i tusen år er han svært nøye med råmaterialene.
Her er det kun kjerneved fra håndplukket tømmer som gjelder.

Tømmer med mye god kjerneved
Kjerneved fra godt tømmer er – bokstavelig talt – hjertet i utskjæringer som skal stå utendørs i 1 000 år. Detter er tømmerlageret hos Drageboden.
Fra tømmer til emner
Tømmeret blir foredlet på eget sagbruk, og limt opp til emner som senere går i fresen.
Emneverkstedet hos Drageboden
Her blir emnene klargjort.

– Tre trailerlass i fjor og fem lass med tømmer i år. Rundt 200 kubikkmeter tar litt plass, humrer den smarte og innovative sogningen.

Emnene til større deler som vindskier og store dragehoder blir satt sammen av flere deler tømmer, holdt sammen i plater med lim og stål. Platene planfreses først, før fresemaskinene setter i gang med den nitidige utskæringsprosessen. Det tar sin tid.

De større dragehodene til Lothepus-prosjektet tar eksempelvis 200 fresetimer, mens de større utskjærte vindskiene tar fra 200 timer og oppover.

Kontrollrommet hos Drageboden
Her i kontrollrommet blir de to – snart tre – fresemaskinene styrt fra.

Det store prosjektet for Lothepus i Hardanger tar altså all tid og kapasitet hos Drageboden nå. Men når den jobben en gang er gjort, så er det fortsatt mye å gjøre. Både med et nytt prosjekt i tjømda, men som Fred Ivar enn så lenge må holde tett om. og med bestillinger i kø fra folk som ønsker unike produkter i tre.

Bestillinger i kø

– Veldig spennende prosjekt det også. Men det er alt jeg kan si om det. Vi har fått mye oppmerksomhet og mange bestillinger i etterkant av Ramnereireit. Mange legger også merke til det vi gjør med dette prosjektet nå. Det er veldig hyggelig å se, sier han.

Du kan se mer av hva gutta i Drageboden driver med på sosiale media, med Instagram som den mest oppdaterte kanalen.

I mai 2025 møtes den norske industrien på messa SMART industri. Fred Ivar Falck Husum er nysgjerrig på hva annet som foregår i norsk industri, og han håper det byr seg en anledning til å dra dit hvis aktiviteten i Drageboden tillater det.

Messa er årets største møtested for metall- og trebearbeidende industri. I både utstilling og konferanseprogram står innovasjon og nytenkning helt sentralt, akkurat som hos Drageboden i Kaupanger.

Ølkar hos Drageboden
Håndlagde ølkjenger til gjester i Ramnereiret.
Gitarer - slik Drageboden mener de bør være
Gitarer, slik Drageboden mener de bør være.

Leif Roger Torgersen

Selger
Smart industri

Ønsker du å bli utstiller
på SMART industri 2025?

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.