Som ung børsemaker og maskinarbeider mente Anders Eckhoff Johansen det burde være mulig å lage smartere lyddempere til skytevåpen. 25 år senere har hobbyen i garasjen vokst til en internasjonal suksess. Med bl.a. Heckler & Koch på kundelista setter A-TEC “hørselvern på børsa” til jegere, politi og militære over hele verden. All produksjon foregår fortsatt på hjemstedet Son.
Tekst og foto: Jørn Søderholm
– Vi har funnet metoder som er gunstige å produsere i Norge, og som gjør at vi er konkurransedyktig internasjonalt. Å kjøre énspindlede maskiner i stedet for to spindler for eksempel. Vanligvis er lyddempere laget som rør med “innmat”. Vi lager i stedet et godt system med moduler som er skrudd i hverandre.
Det sier Anders Eckhoff Johansen, grunnlegger og p.t. 63 prosent eier i A-TEC AS, en ytterst spesialisert industribedrift beliggende i Son.
To avtaler i 2022 fikk ekstra stor betydning. Mer om det om litt.
—
SMART industri messen gir deg muligheten til å være blant de første til å oppdage de nyeste trendene og nyhetene som vil revolusjonere industrien.
Se hvilke utstillere som kommer til SMART industri 6.-8. mai 2025.

Made in Norway
Det lille stedet sør for Oslo er mest kjent som en sommeridyll ved Oslofjorden. Like ved innfartsveien fra E6 til Son holder A-TEC AS til i anonyme og for øyeblikket umerkede lokaler. Bedriften flyttet inn i lokalene for ikke så lenge siden, etter at de forrige lokalene ble for små.
– Veldig fint at vi har fått til dette hjemme i Son. Ideer, kunnskap og vilje til å satse er viktigere enn adresse, sier Eckhoff.
Med velfylte bestillingslister har bedriftens 19 ansatte lange og travle dager. I lokalene som ble bygget for en båtforhandler og også har huset en bruktbilforretning er det nå en samling Okuma maskiner samt råvarer og nyproduserte lyddempere klare til utsendelse som tar opp plassen.
Eckhoff har det også travelt, men han tar seg gjerne tid til å vise oss rundt. Det er ikke feil å si at han er stolt av virksomheten som har kommet ut av det som begynte som en hobby på hjemmeverkstedet for 25 år siden.
Les også: Velkommen til SMART industri – den fremste nasjonale møteplassen for industri og produksjon i Norge.

A-TEC fra hobby til industrisuksess
Året var 1999. Den da 22 år gamle Anders hadde fagbrev som børsemaker. Jobb hadde han, men også en kreativitet og skapertrang som presset på.
– Jeg så et potensiale i å lage lyddempere smartere. Et modulsystem gjør det mulig å bygge bedre og mer effektive lyddempere med lavere vekt, sier han.
Det første utviklingsarbeidet foregikk på et enkelt verksted hjemme i garasjen. Det første produktet var en lyddemper til .22. Det ble laget med stanseverktøy, mens det meste siden har foregått med maskinering. I 2004-2005 tok han det første store skrittet, og flyttet ut av garasjen og inn i et eget verksted. På den tiden hadde han også tatt fagbrev som maskinarbeider.
En Gildemeister dreiebenk ble med på flyttelasset, og fikk snart selskap av en Okuma CNC.

Tre kjappe
Det brenner. Du kan berge én ting ut av maskin- og utstyrsparken. Hva da?
Tja, si det. Det måtte vært laptop-en, antakelig. Eller noen annen lett hardware. Maskinene er for tunge, og alt av tegninger er lagret i skyen.
Hva er den hyggeligste tilbakemeldingen du har fått på deres produkter eller tjenester?
At vi har blitt foretrukket leverandør til to store, profesjonelle leverandører: Heckler & Koch, og en til som er konfidensiell.
Hva er den viktigste utviklingen innen maskin og utstyr de siste 10-20 årene?
3D-print. Den gjør at man må tenke på en annen måte enn ved konvensjonell CNC. Dyrt å lage komponenter, men kan kan lage ting som ikke kan lages på andre måter.
Lyddempere i moduler
Med det utstyret la Anders Eckhoff grunnlaget for det A-TEC skulle vokse videre på: Lyddempere i form av moduler som skrus i hverandre og på skytevåpenet. Det slo an hos stadig flere jegere som gjerne ville “sette hørselvern på børsa”.
Les også: Nye forskningsfunn og trender innen smart industri

– En god lyddemper dmper omtrent like mye støy som et godt hørselvern. Som jeger er du da mer påkobla i naturen. Å smyge rundt på jakt er lite optimalt med hørselvern på øra. Lyddemperen er et godt HMS-tiltak for å skåne hørselen hos både jegeren, bikkja og naboer, sier han.
Siden har det i hovedsak gått én vei: Oppover. Modulsystemet slo an og har blitt stadig mer utbredt. A-TEC lyddempere er nok bedre kjent rundt om i andre land enn i Norge. Det aller, aller meste av produksjonen går til utlandet. Lenge var det sivile markedet med jegere og hobbyskyttere som brukte A-TECs produkter.
Til politi og militære våpen
Så – i 2022 – ble det signert en avtale sendte bedriften opp i “Eliteserien” innen lyddempere til skytevåpen. Det var en avtale med Heckler & Koch, som innebærer leveranse av A-TEC lyddempere til skytevåpen som brukes av militære og politi.

Den tyske våpenprodusenten lager blant annet HK 416, som er standard tohåndsvåpen i det norske Forsvaret og store styrker i NATO for øvrig. I tillegg har A-TEC inngått en lignende avtale med en annen produsent av profesjonelle skytevåpen, der navnet på produsenten er konfidensielt.
– Hvor kommer den sterkeste konkurransen i segmentet deres fra?
– Militært kommer er de beste konkurrentene i Sveits og Finland. Sivilt er det mye bra i Norge. Ingen som produserer selv, men det selges produkter fra både Kina og andre land. For oss er det viktig med egen produksjon. Da har vi full kontroll på komponenter og produkter, og vi skaper arbeidsplasser, sier Anders Eckhoff.
– Hva er det viktigste dere gjør for å møte konkurransen?
– Vi må være gode på innovasjon. Levere det beste produktet til en riktig pris, sier han.
Fra 6. til 8. mai 2025 samles industrien på NOVA Spektrum i Lillestrøm til messe med utstillinger, konferanser, kurs og nettverksbygging. Les hvorfor du bør bli utstiller på den største møteplassen for norsk industri.


Maskiner og utstyr
Maskinparken består av et variert utvalg CNC- og dreiesentre.
Den første Gildemeister dreiebenken er ikke lenger i bruk, men maskin nummer to fortsatt er produksjon. På maskinparken i Son foregår kun produksjon av egne produkter, ingen maskinering eller produksjon for andre.
En DMG Mori Lasertec 30 SLM 3D-printer er både den siste og den største investeringen A-TEC AS har gjort.
– Den kjøpte vi i fjor. Dels for å lage prototyper, dels for å utforske additiv manufacturing i produksjon. AM er et viktig steg for å ta teknologien videre. Vi har allerede fått til en utvikling som ser lovende ut, sier han.

Eckhoff viser gjerne fram 3D-printeren, men er lite lysten på å gå i detalj hva den nevnte, lovende utviklingen består i.
– Hva er den neste endringen eller tillegget i maskin- og utstyrsparken?
– Ingen planer om noe nytt nå. Vi må skalere opp produksjonen. Flere dreiebenker, flere skift og produsere flere timer i døgnet, sier han.
SMART Industri 2025 er neste års viktigste møtested for norsk industri. Her får godt utstyr, smarte løsninger og gode ideer møte satsingsvilje og arbeidslyst.